Hoe overwin je de extra gevechten die je ervaart in een interculturele relatie?

Om de spanning te verminderen is het van belang dat je de baas bent over je eigen emoties. Dit voorkomt dat je overdreven reageert. Vooral wanneer de schoonfamilies het onderwerp van gesprek is, is het echter het beste preventieve maatregel.

Hier volgen enkele voorbeelden van de worstelingen die inter(raciale) culturele paren ervaren

 1. Leven met twee verschillende waardensystemen en soms ook taalverschillen
  Deze verschillen kunnen gemakkelijk leiden tot een conflictueuze interactiepatroon.
  Als wat jij belangrijk vindt er niet toe doet, is de relatie op lange termijn niet functioneel (Dr. Sidney  “ Values Clarification”).
  Voorbeeld: Kitty is een Aziatische vrouw getrouwd met Theo, een Nederlander.  In de Aziatische cultuur is vermogensvorming belangrijk. Wanneer Theo het aanbod van Kitty’s vader om het familiebedrijf over te nemen,  afslaat omdat hij de verantwoordelijkheid niet op zich wil nemen, zorgt dit voor spanning in de relatie.

  Hoe deze strijd te overwinnen?
  Door de verschillen te accepteren en te respecteren. Hoewel het delen van gemeenschappelijke richting makkelijker is, kunnen de verschillen de relatie verrijken: je kunt van elkaar leren en jouw eigen kijk op het leven en de wereld verruimen.
 2. Ongezonde veronderstellingen tussen de partners
  Het is niet altijd vanzelfsprekend dat je partner houdt van alle kenmerken en gewoontes die zijn/haar cultuur kenmerken. Ga er dus ook niet van uit.
  Niet alle Indiase mensen houden van curry, niet alle Russen drinken  Wodka en niet alle Nederlanders zijn gierig.

  Hoe de strijd te overwinnen?

  Sta open, wees oprecht nieuwsgierig en voorkom stereotypering en vooroordelen.
 3. Racisme en vooroordelen binnen de familie
  Lina is komt uit Argentinië, is hoogopgeleid, woont en werkt al jaren in Nederland. Verder heeft ze een goede baan, een mooie auto en een eigen huis. De familie van haar Nederlandse vriend, Jesse denkt dat Lina met Jesse wil trouwen wegens zijn geld (Lina verdient meer dan Jesse, is hoger opgeleid en heeft een betere baan dan Jesse).Hoe deze strijd te overwinnen?
  De verdediging van je familie in de vorm van “ zo bedoelen ze het niet”, “ Je begrijpt ze verkeerd”, “ je denkt te negatief over mijn familie”, “ het is je eigen onzekerheid”….werk niet. Sterker nog. Dit zorgt voor verdere verwijdering en kan leiden tot echtscheiding.Sta achter je partner, corrigeer je familie en laat geen misverstand ontstaan over het feit dat je dit niet tolereert en dat jij achter je partner staat. Laat je partner dit voelen door de bescherming die je haar/hem biedt.

Pratijk-dinamo is gespecialiseerd in inter (raciale)culturele relatie therapie.

Steun nodig in jullie relatie? Wacht er niet lang mee. Maak een afspraak en ervaar wat relatietherapie voor jullie relatie kan betekenen.

De meeste stellen die relatie problemen ervaren, wachten vier jaar lang, voordat ze hulp zoeken. Vaak is dat te laat (red. EFT)

Lees hier verder